Wednesday 10 April 2013

Try jugak yang ini....



Kek Pisang
Oleh:Haslina Harun
cc : www.facebook.com/bukuresepi 

Bahan-bahan 

4 biji pisang emas/ awak (saiz sederhana)- hiris nipis & lecek

1 cawan gula merah

1 cawan minyak masak

4 biji telur gred A

1 1/2 cawan tepung gandum diayak bersama 1 sudu teh baking powder dan 1 sudu teh soda bikarbonat

1 sudu besar air limau nipis

1 sudu teh esen pisang/ esen vanilla

#coklat rice/coklat urai

#badam cincang-sangai dulu

Cara-cara:

1. Panaskan oven ke suhu 185 darjah Celcius api atas bawah.

2. Sediakan loyang 4 persegi. Lenser dengan margerin dan alas kertas minyak atau kertas biasa AA

3. Kisar gula, telur, minyak di dalam 'blender' hingga putih. (3-5 minit)

4. Tuang ke dalam mangkuk. Masukkan campuran tepung. Kacau rata dengan senduk.

5. Masukkan pisang, esen pisang, coklat urai dan air limau. Gaul sebati.

6. Tuang adunan ke dalam loyang..taburkan badam cincang dan masak dalam oven selama 45 minit atau kek keperangan seperti di dalam gambar. Cucuk bahagian tengah kek dengan lidi sate untuk mengetahui kek masak sempurna atau tidak.

*** Letakkan kek di rak paling bawah oven ( kalau guna oven elektrik 21 l) api atas bawah sepanjang proses untuk hasil memuaskan.
Salam..... mari kita cuba kek ini untuk minum petang
bersama keluarga.... yum...yum...


Kek Kukus Coklat Moist lapis Coklat Mousse
Oleh:Hidayatul Hafiza
cc : www.facebook.com/bukuresepi 

Bahan A:
1 cawan susu cair
1 cawan susu pekat
1 cawan gula castor
1 cawan koko
1 cawan minyak jagung / masak

Bahan B: diayak
3/4 cawan tepung gandum
1 sudu teh soda bicarbonate
1 sudu teh baking powder

Bahan C:
4 biji telur gred A - diblender

- sila panaskan pengukus dahulu.
- tuangkan kesemua bahan A kedalam periuk, masak atas api sederhana supaya minyak dan bahan td sebati. Sentiasa kacau mengunakan whisk. Bila da sebati matikan api.
- ambil bahan B yg telah di ayak td dan campurkan ke dalam bahan A yg masih panas td. Kacau guna whisk sampai sebati
- seterusnya tuangkan telur yg sudah diblender td. Kacau lg sehingga sebati.
- ambil loyang 8@9 inci griskan majerin/ butter di dlmnye.
- tuang adunan kek coklat td ke dlm loyang dan masukan ke dalam pengukus yg sudah dipanaskan. Masak lebih kurang 35-45minit mengikut ketebalan kek anda.
- sila tutup penutup pengukus menggunakan kain supaya air tidak menitis..
- bila sudah masak, biarkan sejuk seketika dan keluarkan kek dr loyang. kemudian potong kepada 3 bhgian, hati2 ye ketika belah kek sgt lembut n mudah pecah.

Filling Mousse Coklat:
500ml non-diary whipping (bukan tenusu)
1 1/2 sudu gelatin halal- cairkan brsama 2 sudi bsr air panas.
200gm coklat masakan, cairkan guna kaedah double boiler.

- tuang whipping cream td dlm mangkuk dan putar sehingga kental/bertanduk.
- sediakan mangkuk/bekas yg besar ketika memukul non-dairy whipping cream td kerana dia akan mengembang 2kali ganda.
- bila da kembang, masukan coklat masakan yg telah dicairkan td, dan putar lg sehingga sebati..
- seterusnya masukan gelatin dan putar lg sebati. asingkan.

Topping:
1/2 cawan koko
5 sudu besar susu pekat
2 sudu besar butter
2 sudu besar susu segar

- campur kesemua bahan, masak guna kaedah double boiler. kacau sebati dan asingkan.

Cara melapis:
- ambil 1 bahagian kek yg telah dibahagi 3 td, letakan atas dulang/ pinggan rata.
- sapukan mousse coklat diatasnye mengikut ketebalan yg anda suka.
- ulang step td sampai habis. bila da melapis ke 3 bhgian td tuang lebihan mousse di atasnya da sapu rata mousse di sekeliling dan di tepi bhgian kek. kemaskan.
- simpan dalam peti ais dlm 30-45minit supaya mousse td mengeras sedikit.
- keluarkan dr peti ais dan tuangkan topping coklat di atasnya, sapu rata ke semua bahagian.
- hiaskan, masuk dalam peti ais seketika dan bole di hidangkan.

Tuesday 9 April 2013

salam semua....

panas...panas... hari mengundi makin hampir...
debaran menanti sapakah yang berjaya dan sapakah yang kecundang
makin hari makin terasa bahang....... 
aku berdoa moga tempat kelahiran ku dikembalikan kepada
tampuk pemerintahan kerajaan.... 
mari la semua saudara-saudara sekampung ku ... kita kenangkan
jasa dan pengorbanan nenek moyang kita terdahulu untuk
mendapatkan kebebasan dari penjajah dan jangan sekali-kali
sesenangnya kita menyerahkan tanah tunpah darah kita ke pihak
yang tidak sepatutnya.......
ayuh la kengkawan.... kita bina satu kemakmuran dan keamanan 
di bumi kita yang bertuah ini......

aminnnnnnnn...............